G’day Brutus readers! How are ya? In Australia, I used to drink a lot of “Flat White” coffee - a style of coffee that has recently become popular around the world but used to only be good in Melbourne (I’m joking, but it’s kind of true!). This all changed however, when I moved to Japan.
BRUTUS読者のみなさん、こんにちは!お元気ですか?僕はオーストラリアにいたときは“フラットホワイト”のコーヒーをたくさん飲んでいました。“フラットホワイト”って、最近は世界中で人気になってきたけど、前はおいしいのはメルボルンでしか飲めなかったんです(冗談だけど、本当だよ!)。でも、日本に住んで、すべてが変わりました。
When I moved to Japan I was surprised by how many people drink straight black coffee here. I quickly got used to it though, in fact, one of my favourite small pleasures is to pour in the satchels of oily condensed milk to my coffee and watch it rise to the surface.
日本に来たときに、いかに多くの人がブラックコーヒーを飲んでいるかってことに驚きました。でも、すぐに慣れました。実際、ブラックに“コーヒーフレッシュ”を入れて、それが表面まで立ち上ってくるのを見るのが、僕のささやかな楽しみのひとつ。
Recently I visited 3 of my favourite coffee shops in Asakusa and made the following notes. My favourite places to drink coffee are at the old Japanese style coffee shops called “kissaten.”
最近、浅草で3軒の大好きなコーヒーショップに行って、スケッチしてきました。
僕がコーヒーを飲むのに一番好きな場所は、“喫茶店”と呼ばれる、日本の古いスタイルのコーヒーショップ。
〈COFFEE AROMA〉 1 Chome-24-5 Asakusa, Taito City, Tokyo
〈珈琲 アロマ〉東京都台東区浅草1-24-5
岩手の自然と人の手で紡ぐ腕時計。匠の技を未来に継承する、〈グランドセイコー〉の新しい工房
It’s not just the classic syphon and pour over-style coffee they serve that I love, it’s the design of the venue and the people who go there that I also enjoy watching.
クラシックなサイフォンやハンドドリップのコーヒーが大好きだけどそれだけじゃなくて、デザインや、そこに通う人々を見るのが楽しいんです。
〈COFFEE HATOYA〉1 Chome-23-8 Asakusa, Taito City, Tokyo
〈コーヒー ハトヤ〉東京都台東区浅草1-23-8
Whether it’s the retro signage, the classic recipes or a unique spin on something simple like a sandwich, there’s always something interesting for me to draw.
レトロな看板や、伝統的なレシピや、サンドイッチみたいに素朴なものが独特にひねってあって、そこにはいつも、描きたくなる興味深いものがあります。
〈LODGE AKAISHI〉 3 Chome-8-4 Asakusa, Taito City, Tokyo
〈珈琲ロッジ赤石〉東京都台東区浅草3-8-4